Kicsi szív, ne cipeld, ami nem a tiéd – A Subtones áttért a magyar nyelvű dalokra

2022/08/17  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A hazai jazzpop-szcéna kedvelt koncertzenekara augusztus végén megjelenő Lángolj című lemezén kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók. A teljes lemezanyagot élőben szeptember 3-án a Várkert Bazárban mutatják be a közönségnek.

Kicsi szív, ne cipeld, ami nem a tiéd – A Subtones áttért a magyar nyelvű dalokra

A Subicz Gábor trombitás által 2019-ben alapított Subtones Magyarország egyik legizgalmasabb szupergroupja. Jónás Vera és Kiss Flóra énekesnők érkezése a vokálisabb formák irányába terelték a zenekart olyannyira, hogy a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek.

Olyan zenét szeretnék a Subtonesszal csinálni, amit nekem jó hallgatni. Sokszor felmerül, hogy jazz-e a Subtones zenéje. Számomra a jazz egy mindset: minél több lehetőséget nyitva kell hagyni, nem szabad teret engedni a megszokásból zenélésnek. Imádom, amikor nem tudom, hogy mit fognak játszani a többiek, és azok a kedvenc pillanataim, amikor kirúgjuk magunk alól a széket. Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, elég sokféle színpadon megfordulunk, TV stúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Én úgy látom, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A magyar dalszövegekkel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe” – meséli a zenekarvezető.

Az új album egyik debütáló dalához Budapest felett, a Solid Sky Bárban forgattak live session videót.

A Te vagy a percben a nyugalom szövegét Szepesi Mátyás írta, aki szinte beltagnak számít a bandában:

„A ’Nem segít más’ szövegét is ő írta, amivel A Dal című műsorban a dobogóig meneteltünk. Amikor arról beszélgettünk, hogy az új lemezre szeretném, ha több dalnak is ő írná a szövegét, átküldött egy csomó félkész vagy fiókban heverő ötletet is. A Te vagy a percben a nyugalom például úgy született, hogy egy rövidke telefonos videót küldött, amin néhány sort énekel a dalból, kíséretként zongorázik és a térdét csapkodja.... Szinte első hallásra összeállt a fejemben a teljes nóta szerkezettel, mindennel. Aztán persze ezt realizálni már hosszabb munka volt” – idézi fel Gábor.

A dal a stúdiófelvételek során nyerte el végleges formáját.

„Egy icipicit beteg voltam az első feléneklés alatt, ezért a bluesosabb dalok könnyen kigurultak. A Te vagy a percben témáját csak lent tudtam kiénekelni, de végül annyira tetszett így a bandának, hogy ez is maradt a végleges” – meséli Jónás Vera.

 

Subtones, Várkert Bazár

 

 

Szólj hozzá!


 A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

A Carson Coma és a Los Orangutanes is fellép a Müpában

Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Meghalt Ipacs László, a VHK alapítója, egykori dobosa

A HVG értesülése szerint edden elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek egykori alapítója, dobosa. A hírt lánya, Emese tette közzé a Facebookon.

Beton.Hofi, Gerendás Dani, Járai Márk és sokan mások a veszprémi KEMP-en

A tavalyi sikeres első kört követően a Banana Records ismét megrendezi a KEMP-et: 2022 október 6-9. között Veszprémben tér vissza a dalszerző tábor.
Új koncertek